logo website nieuw Marjolijn

Systemisch werk

Systemisch werk beziet een individu altijd als onderdeel van een groter systeem. Het werk heeft zijn basis binnen de gezinstherapie, waar de onorthodoxe aanpak van de grondlegger van familieopstellingen, Bert Hellinger, steeds weer verbazingwekkend mooie resultaten opleverde. Vanwege de kracht en eenvoud van opstellingen mag de methodiek zich de laatste jaren in een groeiende belangstelling verheugen en signaleren we een steeds bredere toepassing, onder andere in de context van persoonlijke ontwikkeling en organisatieadvies. Ook binnen onze NLP opleidingen vormt systemisch werk een integraal onderdeel.

Opstellingsavonden
Regelmatig organiseren wij een opstellingenavond waarin je laagdrempelig kennis kunt maken met systemisch werk als representant. Ook is het mogelijk een thema in te brengen waar we vervolgens een opstelling mee doen.

De begeleider
De begeleider tijdens de opstellingsavonden is Paul Flier.

Data & kosten
Donderdag 4 oktober 2018 - 19:30-22:00 uur

Donderdag 1 november 2018 - 19:30-22:00 uur

De kosten bedragen €15 voor het bijwonen van een avond. Als je een thema wilt inbrengen dien je dit tevoren aan te geven en zijn de kosten €50. Er kunnen maximaal 3 thema's ingebracht worden.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 13560196.

Over FAMILIEOPSTELLINGEN

Iedereen maakt deel uit van meerdere systemen. In elk geval het systeem van herkomst, waartoe de ouders behoren en eventuele broers en zussen, ooms en tantes en vele generaties voorouders. Daarnaast heeft iemand wellicht zelf een partner en kinderen, die tot het gekozen systeem behoren.

Hellinger heeft tijdens de vele opstellingen en seminars die hij wereldwijd heeft begeleid, waargenomen dat er binnen een systeem drie systemische wetten werkzaam zijn:

 • Binding: iedereen heeft recht op een plek binnen het systeem
 • Binnen het systeem staat elke plek in een bepaalde rangorde ten opzicht van elkaar
 • Binnen het systeem dienen geven en nemen in balans te zijn

Zodra om een of andere reden deze wetten in de knel komen, ontstaan er zogenaamde dynamieken. Enerzijds richten deze zich op het herstel van het systeem, anderzijds gaat dit meestal ten koste van individuele familieleden. Dit kan zich uiten in allerlei symptomen, zoals verlies aan kracht, het leven niet in volle omvang nemen, destructief gedrag, teveel prestatiedrang, verantwoordelijkheidsgevoel of schuldgevoel, depressie, ziekte en vele andere.

Familieopstellingen maken de lotsverbondenheid van familieleden zichtbaar. Ze brengen in beeld hoe mensen verstrikt kunnen zijn in het lot van andere familieleden. De aanleiding om een familieopstelling te doen kan voortkomen uit een concreet probleem of symptoom waar je mee worstelt, maar ook uit een behoefte om eenvoudigweg meer inzicht te krijgen in jouw plek, bijvoorbeeld binnen je systeem van herkomst.

ORGANISATIEOPSTELLINGEN

De methode van organisatieopstellingen is door Hellinger afgeleid van familieopstellingen. Als hetzelfde model wordt toegepast op een organisatie, dan krijgen we een goed overzicht van de organisatie als geheel en het welbevinden van de verschillende personeels- en managementleden, afdelingen, klanten en andere belangrijke elementen. 

Organisatieopstellingen kunnen als diagnose-instrument behulpzaam zijn bij de vraag: Wat is hier in deze organisatie aan de hand? Wat komt er niet aan het licht maar heeft wel invloed op het functioneren?

Ze kunnen ook ondersteuning bieden als ontwerp-instrument of bij het onderzoeken van de uitwerking van verschillende strategische scenario’s of nieuwe ontwikkelingen.

Tenslotte kunnen ze ook dienst doen als verander-instrument. Een opstelling brengt dan iets teweeg in de organisatie, bijvoorbeeld wanneer een andere ordening wordt gevonden voor het management, en elk een plek krijgt waar hij of zij zich goed voelt en men als geheel beter kan samenwerken. Dit kan grote gevolgen hebben voor iemands werk en de collega’s die met deze persoon samenwerken.

Onderstaand benoemen we een aantal vraagstellingen waarbij een organisatieopstelling uitkomst kan bieden:

 • Leiderschapsvraagstukken – Hoe wordt een organisatie besluitvaardiger, wat is een goede ordening binnen het management?
 • Opvolgingsvraagstukken in familiebedrijven
 • Bij fusie, overnames of oprichting van bedrijven
 • Ontdekken en analyseren van problemen in de structuur, zoals overbelasting van een afdeling, gebrekkige communicatiestructuren of onduidelijkheid in de organisatiestructuur, rolverdeling en verantwoordelijkheden
 • Het (opnieuw) richten van de organisatie op haalbare doelen en een heldere missie
 • Helderheid in (sluimerende) conflicten
 • Om de eigen plek binnen de organisatie te onderzoeken
 • Bij het voorkomen van burn-out
 • Bij loopbaanvraagstukken in zijn algemeenheid
 • Bij marketingvraagstukken, zoals relaties met doelgroepen, product- of merkinnovaties